neděle 25. listopadu 2012

SPEED UP aneb zkouškové je za dveřmi!!

Zkouškové se pomalu blíží, tak se měl tento týden dost napilno. Poslední pondělní přednášky mi jen připomněly, že to to bude peklíčko. 3 zkoušky ve 3 dnech tomu říkám norský styl! Snad se s tím nějak poperu. Vždycky jsem tvrdil, že o zkouškovém člověk nejvíc točí. Znáte to, radši 3x uklidíte pokoj, uděláte dalších 10 věcí a pak jdete radši běhat, přestože se vám vůbec nechce a venku je hnusně.Vždycky mám v tréninkáči velmi oslnivá čísla v tomto období.  

NTNU má zkouškové od začátku prosince. Tenhle týden sice ještě nebylo zkouškové, ale škola už nebyla a já musel zase udělat pár věcí do mé  lampionové diplomky, takže tím pádem muselo proběhnout i následné testování. Když jsem si přečetl mail od NTNUI trenérů, bylo mi jasné, že to bude hardcore speed týden se třemi fázemi intervalů.

Pondělní klasika, posilováníčko a protahovaníčko počítám spíš už jako relax. V úterý přišla první várka intervalů 6x5min na poměrně kopcovitém okruhu, cítil jsem se krásně lehounce a tak nebyl problém držet se  v elitní společnosti naspeedovaných Norů. V úterý večer přišel email se zařazením "prahového treninku". Principem je běžet těsně nad hranici ANP po delší dobu (ne na max), kdy se vám začne hromadit laktát ve svalech. V našem případě 40 minut. Byl na to připraven opravdu hezký okruh ve městě. Vůbec jsme nevěděl, co od toho očekávat, tak jsem se zařadil do NTNUI vláčku  a snažil se jít okolo 3:45 na kilák, nakonec z toho bylo 11 km za 43 minut, celkem palba. Z logů můžete vidět, že jsem si celkem šáhnul.

Mapa s logem "prahového treninku".

Log z hodinek.
Ve čtvrtek jsem se probudil trošku víc tuhej a večerní fotbálek to moc nezlepšil. Trefil jsem snad 10 tyček. V pátek byla naplánována další specialitka. Ruské intervaly na dráze. Pokusím se to jednoduše vysvětlit. Celý trénink se provádí ve trojicích. 2 lidi běží a 1 odpočívá. Jeden vždy vede, druhý se ho snaží následovat, po polovině intervalu si jde ten co pronásledoval na půl intervalu odpočnout a vystřídá toho, co odpočíval. Fígl je v tom, že když vedete, tak běžíte co to dá a pak na vás nastoupí ten odpočatý a vy ho musíte stále stíhat. My jsme šli 6x900 s časy okolo 3:10. Prostě se totálně zmáčknete. Já se zmáčkl možná až moc. Btw. běhali jsme na tartatu, který byl okolo tribun na hokejovém stadionu, kde probíhal trénink hokejistů RBK (eliteserien). Fakt vostrost!

Ruské intervaly. (photo by Rasmus)
Rychlostní týden pokračoval měřeným sobotním terénním krosem. Už jsem si myslel, že mě tu v Norsku nic nepřekvapí, ale po okouknutí okruhu (3 km), jsem si zase rychle uvědomil, kde jsem. 

Mapa krosu,

Druhý z prudkých kopců. (photo by Rasmus)
Vzorně jsem reprezentoval Vamberk. (photo by Rasmus)
Místy i nejaký ten sníh se objevil. (photo by Rasmus)
Bažinaté části. (photo by Rasmus)
Dobíhám a zase reprezentuji, tentokrát dámskou kolekci vambereckých dresů. (photo by Rasmus)
Běželi jsme 2 okruhy, celkem tedy 6km. Rekord drží Fabian Hertner 31:49, šel ho někdy během letní přípravy na WOC 2010.  Kros byl dokonalým prověřením pravého lampióna, výběhy a seběhy (některé neběhatelné), silové bažinaté pasáže (místy sníh do půl lýtek), rychlé úseky po cestách (v našem případě spíš dráha pro Martinu Sáblíkovou), lesní traverz (všude klacky a spadlé stromy) a dokonce přeběh potoka (mrznoucí voda po kolena). Jednotlivé části byly navíc odděleny kontrolami, takže po doběhu každý mohl krásně vidět části, kde dostává kotel a na ty se v tréninku zaměřit. Z mých mezičasu jsem zjistil to, co jsem věděl, aniž bych vůbec nějaký norský kros běžel. Do běhatelných kopců je to bída, naopak na cestách Norové moc nestíhají. Celkem mě překvapilo, že jsem si vůbec nevedl spatně v neběhatelných kopcích (vždycky jsem chtěl být horolezcem :-D). Zato obecně v sebězích je to nic moc, neumím hold vypnout mozek. 

Týden zakončil tradiční dlouhý výběh na Liaåsen, jasno okolo -3°C a krásných 24km. Večer jsem se ještě já blbec nechal ukecat na bežecké posilování.

Posilování v tělárně. (photo by Rasmus)
Pokud by vás zajímaly čísla za tento týden: 83 km běhu ( 29 km III. intenzita), 8,8 hodin běhu,  11,3 hodiny celkové zátěže.

Tímto končí 1. cyklus nového tréninkového roku. Prohlédl jsem si tedy i tyto magická čísla.Tady jsou některé z nich: 23 hodin běhu, 208 km, 30 hodin celkové zátěže.

Více o tréninkové přípravě NTNUI na NTNUI blogu.

Mimo trénink, se samozřejmě teď jen učím! Dneska jsme u spolubydlícího našli stříhací strojek. Kadeřnictví je tu v Trondheimu jedna z nejdražších věcí - 200 NOK. Takže si asi dovedete představit jaký jsem měl háro. Jorge se jen usmál a už připravoval židli. Docela jsem se bál, ale to jsem netušil, že je fakt mástr. 

Už nebylo cesty zpět.

Norsk style!!!

Tohle po nás zbylo.

Nový styl!!
Takže jsme zjistili, že si na kolejích otevřeme kadeřnictví pro erasmáky a seženeme tím prachy na rozlučkovou párty. Nějací zájemci? Diář objednávek bude brzo plný!

1 komentář:

  1. Haha, Martin! Du burde kjørt norsk stil på håret! Mye trening denne uka, bare pass på å kjøre terskel-tur litt roligere! :)

    Ståle

    OdpovědětVymazat